II. Dereler nelerdir?
III. Dereler Niçin Önemlidir?
IV. Dereler Nerede Bulunur?
V. Dereler Iyi mi Kaynaklanır?
VI. Değişik Nehir Türleri Nedir?
VII. Dereler Çevreyi Iyi mi Etkisinde bırakır?
VIII. İnsanlar Dereleri Iyi mi Etkileyebilir?
IX.
Sıkça Sorulan Sorular
Nakil | Nehir |
---|---|
Minik sade organik akarsu akışı | Minik sade organik akarsu akışı |
Seçkin manzarada bulunabilir | Seçkin manzarada bulunabilir |
Organik çevrenin mühim sade parçası | Organik çevrenin mühim sade parçası |
Özellikler içinde akıntılar, şelaleler ve havuzlar bulunur | Özellikler içinde akıntılar, şelaleler ve havuzlar bulunur |
II. Dereler nelerdir?
Dereler minik, cari akarsu akıntılarıdır. Tipik olarak dağlık yahut tepelik bölgelerde bulunurlar ve boyutları eksik inçten eksik metreye büyüklüğünde değişken. Derecikler, baran suyunun yahut eriyen karların toprak üstünden akması ve minik kanallarda toplanmasıyla doğar. Işte kanallar suyun kendisi tarafınca oluşturulabileceği benzer biçimde yel yahut toprak çekimi benzer biçimde öteki kuvvetler tarafınca bile oluşturulabilir.
III. Dereler nelerdir?
Dereler vadilerden ve kanyonlardan cari minik, sığ akarsulardır. Tipik olarak 10 feet' henüz fazla ve 2 feet' henüz azca derinliktedirler ve çoğu zaman yaylar yahut eriyen karlarla beslenirler. Dereler, suyu dağlardan ovalara taşıyarak akarsu döngüsünde mühim sade gösteriş oynar. Ek olarak balıklar, kurbağalar ve böcekler benzer biçimde muhtelif suda canlı organizmalar amacıyla hayat alanı sağlarlar.
IV. Dereler Nerede Bulunur?
Dereler aşağıdakiler bile iç düşmek suretiyle muhtelif değişik ortamlarda bulunabilir:
- Dağlar
- Ormanlar
- Çöller
- Otlaklar
- Tundra
Dereler çoğu zaman fazlaca artık yağmur saha bölgelerde bulunur, şu sebeple işte, akmaları ihtiyaç duyulan suyu sağlar. Sadece estelik yahut göl benzer biçimde akarsu deposu olduğu sürece yağışın azca olduğu bölgelerde bile bulunabilirler.
Dereler çevrenin mühim parçalarıdır, şu sebeple aşağıdakiler bile iç düşmek suretiyle bir takım yarar sağlarlar:
- Suyun peyzajın öteki alanlarına taşınmasına destek olurlar.
- Çeşitli nebat ve hayvanlara hayat alanı sağlarlar.
- Yassı sıcaklığının düzenlenmesine destek olurlar.
- Erozyonun önlenmesine destek olurlar.
Dereler bununla birlikte balıkçılık, yüzme ve gemi gezintisi amacıyla fırsatlar sağladıkları amacıyla sade rekreasyon deposu bile muhtemelen.
V. Dereler Iyi mi Kaynaklanır?
Derecikler, yağmur yahut kar erimesinden meydana gelen akarsu karanın üstünden aktığında doğar. Akarsu minik kanallarda toplanıp toprağı ve kayaları aşındırarak sade nehir yatağı yapmaya adım atar. Nehir yatağı derinleşip genişledikçe nehir henüz aka sade nehir yahut dere haline sağlık.
Derelerin oluşumu, yağmur miktarı, arazinin eğimi, arazi ve kayaç türü ve nebat örtüsü benzer biçimde bir takım faktörden etkilenen karmaşa sade süreçtir.
Dereler akarsu döngüsünde ve ekosistemde mühim sade gösteriş oynar. Suyun karadan okyanusa taşınmasına destek olurlar ve muhtelif nebat ve hayvanlara hayat alanı sağlarlar.
6. Değişik Nehir Türleri Nedir?
Dereler se anne tipe ayrılabilir:
- Temelli dereler: Işte dereler yağışsız dönemlerde birlikte bütün sene süresince akar. Çoğu zaman yağışın artık olduğu yahut akarsu tablasının yüzeye andıran olduğu bölgelerde bulunurlar.
- Aralıklı dereler: Işte dereler sırf koyu yağmur yahut kar erimesi dönemlerinde akar. Tipik olarak azca yağmur saha bölgelerde yahut akarsu tablasının yüzeyin fazlaca altında olduğu bölgelerde bulunurlar.
- Eğreti dereler: Işte dereler, sade yağmur vakasından sonrasında sırf eksik vakit yahut güneş süresince akar. Tipik olarak fazlaca azca yağmur saha yahut akarsu tablasının yüzeyin fazlaca altında olduğu bölgelerde bulunurlar.
Dereler boyutlarına nazaran bile sınıflandırılabilir. Minik derelerin genişliği çoğu zaman 10 metreden azdır, aka derelerin genişliği ise metreye büyüklüğünde çıkabilir.
Dereler çevrede mühim sade gösteriş oynar. İçme, sulama ve komünikasyon amacıyla akarsu sağlarlar. Ek olarak çökelek ve gıda maddelerinin taşınmasına bile destek olurlar ve muhtelif nebat ve hayvanlara hayat alanı sağlarlar.
VII. Dereler Çevreyi Iyi mi Etkisinde bırakır?
Derelerin etraf üstünde hem pozitif yönde bununla birlikte negatif mühim tesirleri muhtemelen.
Pozitif tarafı, derelerin kirleticileri filtreleyerek ve sudaki hayat amacıyla hayat alanı sağlayarak akarsu kalitesinin iyileştirilmesine destek olabilmesidir. Ek olarak akarsu akışını yavaşlatarak ve çökelek toplayarak erozyonun azaltılmasına bile destek olabilirler.
Negatif tarafı, derelerin kirletici maddeleri aşağıya doğru taşıyarak kirliliğe bile katkıda bulunmasıdır. Bilhassa koyu yağmur dönemlerinde akarsu baskınlarına bile niçin olabilirler.
Genel hatlarıyla derelerin çevresel tesiri karmaşıktır ve derenin boyutu, çevredeki görünüm ve yağmur miktarı benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır.
İnsanlar Dereleri Iyi mi Etkileyebilir?
İnsanlar dereleri hem pozitif yönde bununla birlikte negatif muhtelif şekillerde etkileyebilir. İnsanların dereleri etkileyebileceği yollardan bazıları şunlardır:
- Pislik: İnsan faaliyetleri suya zararı dokunan kimyasallar ve kirletici maddeler katarak dereleri kirletebilir. Işte, derenin ve içerisinde canlı organizmaların sağlığı üstünde negatif sade etkiye haiz muhtemelen.
- Ormansızlaşma: Ormansızlaşma erozyonun artmasına niçin muhtemelen, işte bile derelerde biriken çökelek miktarının artmasına niçin muhtemelen. Işte, dereyi tıkayabilir ve suyun içerisinden akmasını zorlaştırabilir.
- Barajlar ve setler: Barajlar ve setler derelerdeki suyun akışını değiştirebilir, işte bile derede canlı organizmalar üstünde negatif etkiye niçin muhtemelen. Barajlar bununla birlikte sivrisinekler ve öteki zararlılar amacıyla üreme alanı haline gelebilecek cansız akarsu havuzları bile oluşturabilir.
- İstilacı türler: İstilacı türler, kitabiyat açısından domestik türleri geride bırakabilir ve işte bile domestik türlerin popülasyonunda azalmaya yöntem açabilir. İstilacı türler bununla birlikte derenin ekosistemini bile değiştirebilir ve işte bile derede canlı öteki organizmalar üstünde negatif tesir yaratabilir.
İnsanların dereler üstünde yaratabileceği potansiyel negatif etkilere karşın, insanların dereleri pozitif yönde yönde etkilemesinin muhtelif yolları bile vardır. İnsanların dereleri pozitif yönde yönde etkileyebileceği yollardan bazıları şunlardır:
- Himaye: Derelerin kirlilikten ve ormansızlaşmadan korunması, derenin ve içerisinde canlı organizmaların sağlığının korunmasına destek muhtemelen.
- Restorasyon: Zarar görmüş derelerin onarılması, derenin ve içerisinde canlı organizmaların sağlığının iyileştirilmesine destek muhtemelen.
- Öğrenim: İnsanları derelerin önemi hikayesinde terbiyevermek, derelerin karşılaşmış olduğu tehditler hikayesinde farkındalığın artmasına destek muhtemelen ve insanları onları arkalamak amacıyla harekete geçmeye isteklendirme edebilir.
İnsanlar, dereleri arkalamak ve çaput haline beyanetmek amacıyla adımlar atarak işte mühim ekosistemlerin ati nesiller süresince gelişmeye bitmeme etmesini sağlamaya destek olabilirler.
IX.
Dereler organik dünyanın mühim sade parçasıdır. İçme, sulama ve komünikasyon amacıyla akarsu sağlarlar. Ek olarak nehirlerdeki ve akarsulardaki akarsu akışını düzenlemeye bile destek olurlar. Dereler pislik ve ormansızlaşma benzer biçimde koca çalışmalarından etkilenebilir. Sadece muhafaza emek harcamaları ile bile korunabilirler. Derelerin önemini anlayarak onları korumaya müteveccih adımlar atabilir ve ati nesillere yarar sağlamaya bitmeme etmelerini sağlayabiliriz.
S: Dereler nelerdir?
C: Dereler minik akarsular yahut derelerdir. Tipik olarak dağlık yahut engebeli bölgelerde bulunurlar ve boyutları eksik metreden eksik metreye büyüklüğünde değişken. Dereler etraf açısından önemlidir şu sebeple bitkilere ve hayvanlara akarsu sağlarlar ve artık suyun karadan uzaklaştırılmasına destek olurlar.
S: Dereler niçin önemlidir?
C: Dereler birnice nedenden ötürü önemlidir. Bitkilere ve hayvanlara akarsu sağlarlar, topraktaki artık suyun uzaklaştırılmasına destek olurlar ve insanoğlu amacıyla âlem deposu olabilirler. Dereler bununla birlikte ziraat ve endüstri amacıyla akarsu deposu sağladıkları amacıyla yöresel iktisat açısından bile mühim muhtemelen.
S: Dereler nerede bulunur?
C: Dereler çoğu zaman dağlık yahut tepelik bölgelerde bulunur. Baran ormanları benzer biçimde fazlaca yağmur saha bölgelerde bile bulunabilirler. Gelmek amacıyla sade eğime gerekseme duyduklarından dereler çoğu zaman vadi alanlarda kıymetli.
0 Yorum